Prachtige pups van Kaluga & Vard!


Op zaterdag 30 juli en zondag nacht 31 juli zijn de pups van Kaluga en Vard geboren, 15 stuks! een bijzonder onverwacht aantal dat wel. De bevalling begon een dag eerder met de temperatuurdaling en zaterdag rond kwart voor zeven in de avond werd de eerste pup geboren. Het was een beetje om en om een teefje en een reutje. Kaluga werd moe in de loop van de nacht en daarmee kwam er meer tijd tussen de persween. Het ene laatste reutje kwam rond kwart over vijf uur in de ochtend en was kantje boord maar kon gelukkig na een kwartiertje goed drinken. Omdat we dachten dat de bevalling voorbij was, zijn we gaan opruimen echter rond acht/negen uur diende zich nog een pup aan, een reutje. Hij was alleen erg verzwakt door de lange bevalling en overleed na een half uur. Begraven bij ons in de tuin. Daarna volledige focus op Kaluga die als kersverse moeder aan alles moet wennen. Ze doet het super en laat de pups liever geen seconde alleen. 

Het zijn 8 teefjes waarvan 1 met een extra kroontje en misschien 1 met een witte sok. Van de 6 reutjes heeft er 1 een multikroon en 1 een witte sok. Het wit aan vele tenen is allemaal wheaten/tarwekleur geworden en zo ook de witte nagels zijn na 7/8 weken zwart. De ridges zijn mooi lang. Allemaal zwartneuzen deze keer want vader Vard heeft geen levergen. Alle pups hebben een mooi zwart masker. Geen DM, geen navelbreukjes, 1 blokstaartje.

Geboortetijd en gewicht

30/07

18.52 teefje Roze 378 gr.

18.57 teefje Li grijs 432 gr.

19.45 reutje Blauw 414 gr.

19.51 teefje Oranje 404 gr.

20.37 reutje Groen 390 gr.

21.55 reutje Li blauw 400 gr.

22.22 teefje Regenboog 388 gr.

22.55 reutje Bruin 414 gr.

23.47 teefje Zwart wit 408 gr.

31/07

00.55 reutje Rood 340 gr.

01.25 teefje Wit 376 gr.

02.40 teefje Geel 380 gr.

03.12 teefje Zwart 332 gr.

05.22 reutje Paars 392 gr.

8/9 uur Do grijs correcte reu, rond de 400 gram overleed na een half uur.

Stamboom namen teven

Zwart                       Rawridge Lady in Black                                                         

Licht grijs                 Rawridge Muse of Milan                               

Wit                            Rawridge Be There in a Prosecco                             

Roze                         Rawridge Let Me Bayou A Drink                   

Oranje                      Rawridge Living On the Bula-Vard                                                   

Geel                          Rawridge Bee-hind the Scenes                                

Zwart/wit                 Rawridge The Glittering Night                      

Regenboog              Rawridge You Had Me at Confetti                

 

Stamboom namen reuen                                    

Bruin                          Rawridge Krona-Logical Order                                                        

Rood                          Rawridge Got the Blues For Red                                         

Lichtblauw                Rawridge Did you see Those Mussels                                             

Donkerblauw           Rawridge Mi Casa es Blue Casa                    

Groen                        Rawridge Stay Off the Lawn                         

Paars                         Rawridge Purple with a Purpose

Er is nog 1 reutje beschikbaar (paars) voor een baasje dat er ook mee naar show wil.

Week 1

In de eerste week krijgen de pups colostrum mee van hun moeder en pas na een paar dagen melk. Met 14 monden te voeden lukt het Kaluga niet om ze zelf volledig te voeden en daarom staren we vanaf dag 2 met flesvoeding naast de moedermelk. De meeste pups gaat dat gemakkelijk af maar sommigen vinden het niet zo geslaagd die speen. Omdat we ook in de nacht voeden en voorlopig op ze letten zijn we dag en nacht bezig, zoals de meeste fokkers. De oren en ogen zijn nog dicht maar ze ruiken wel goed. Er is zoveel mogelijk rust in huis en de kamer waar de werpkist staat om de nieuwe moeder Kaluga te laten slapen. Dit vindt ze namelijk lastig en moet steeds op de pups letten waardoor ze onnodig wakker blijft. Daarnaast ligt ze in een warme kamer dus regelmatig moet ze verplicht afkoelen in de wat koudere keuken of even buiten wandelen. In de loop van de week wordt Kaluga gelukkig wat rustiger ook als ze bij de pups gaat liggen let ze beter op. Alle pups waren ongeveer 400 gram bij de geboorte en nu komen ze snel aan in gewicht. De omgevingstemperatuur is rond de 26 graden, niet zo moeilijk met deze zomer hitte. De warme lamp gebruiken ze met name in de nacht en daaronder is het 29/30 graden.

Week 2

In de tweede week groeien de pups snel en krijgen we het erg druk met de flesvoeding omdat het voeden van 14 pups aan het einde van de 2e week bijna 2 uur duurt als je alleen bent. Makkelijker is samen en overdag gaat dat prima met alle hulp. In de avond en nacht is het wel zwaar voor een fokker. De pups passeren de kilo deze week, worden ontwormt en moeten alweer hun nagels geknipt. De ogen gaan open en ze worden al aanhankelijk omdat ze onze geur herkennen en graag bij je liggen te slapen. Buikjes worden gemasseerd en aan het einde van deze week plassen en poepen een groot aantal pups zelfstandig. Kaluga gaat deze week vaker buiten de werpkist liggen, gaat in de ochtend weer mee wandelen en is erg vrolijk. Kaluga vindt het lastig om de andere honden in huis toe te laten bij de pups en is bang dat moeder en zussen haar pups iets aandoen. Dat heeft ze ook geleerd van moeder Matong die nooit iemand vertrouwde bij haar pups. Haar moeder vond het zelfs lastig om visite toe te laten met 4 weken. Bij deze pups had zeker de helft witte tenen bij de geboorte en ik had me afgevraagd waar dat vandaan zou komen. Tot de eigenaar van Ridge’s Star me afgelopen week vertelde dat velen van haar pups beginnen met witte tenen en daarna worden ze donker. Heel bijzonder en heb ik zelf nog nooit gezien. 

Week 3

In de 3e week was het erg warm buiten en binnen waardoor sommige pups het wat zwaar hadden enkele dagen. Nog meer drinken voor moeder en pups. En meer in de hal op de marmeren vloer. Gelukkig werd het ook weer koeler. De pups gaan lopen en spelen met elkaar en met ons. Ze zijn regelmatig even wakker maar slapen natuurlijk heel veel. De tanden komen ook door waardoor speelgoed soms handig is om op te kauwen, of onze vingers. We hebben overdag een paar extra studenten die ons helpen met het 14 tal, daar zijn we erg blij mee. Vooral de voedingen om de 3 a 4 uur zijn behoorlijke tijdrovend waardoor onze nachten kort zijn. Wel drinken de pups nu meer en ook sneller omdat ze sterker worden. Af en toe komen ze nu de werpkist uit om even ergens anders te snuffelen of even contact met Jana die met smart op de pups wacht maar helaas nog niet echt kan spelen. We gaan de pups einde deze week leren drinken uit een bakje, dat kost altijd even tijd. We hebben ze veel vast en het worden al aanhankelijke hondjes die meteen aankomen als ze ons ruiken. Einde van deze week hebben we de werpkist uitgebreid zodat we meer ruimte hebben en de pups beter kunnen lopen of ergens koeler liggen. De andere 3 honden hebben soms wat aandacht tekort en oma Matong slaapt nu naast een van ons boven voor wat extra gezelschap op haar 11 jarige leeftijd.

Week 4

Aan het einde van week 4 zijn de pups tussen de 2500 en 2800 gram, ze worden weer ontwormd op dat moment. De pup vind deze anti worm pasta niet echt super en als het klaar is zijn er pups die twijfelen of ze de fles melk wel willen na deze ervaring. De pup leert snel. Ze spelen nu met elkaar en grommen naar elkaar, trekken aan elkaar en sommigen verdedigen zich prima waar anderen liever even een stukje verderop gaan liggen. De pups drinken en eten nu goed uit de grote bak echter zelfs met 14 pups past het net wel, net niet. Straks gaan ze naar individuele bakjes. Er komen nu meer activiteiten buiten de werpkist zoals de hal, keuken en ze gaan naar buiten. Het is wel belangrijk dat het niet te druk wordt voor ze want rust en slapen blijft nummer 1 op een dag. Ze luisteren naar de geluid CD en vinden het prima. Er wordt volop geknuffeld en er zijn pups die al hard om aandacht schreeuwen en eenmaal op de arm of schoot heerlijk gaan slapen. De meeste pups weten dat ze naar het matje toe moeten om te plassen en poepen maar de hele werpkist wordt nog gebruikt als plas plaats waardoor de wasmachine de hele dag aanstaat. In de nachten staan we nog eenmaal op waardoor we zowaar twee keer 3 a 4 uur kunnen slapen. Ze slapen wel goed in de nacht gelukkig. Omdat de pups zo snel groeien zijn de kleur bandjes te klein en krijgen ze een maatje groter, zelfde kleur natuurlijk en ook gemaakt door Esther (van Ponto en Callas).

Week 5

In deze week worden de pups zelfstandig buiten de werpkist, ze gaan naar buiten of in huis in hal/keuken, moeder Kaluga speent af met melk geven en de pups krijgen nu vooral vlees (Enerqique) met water. Regelmatig nog wat geitenmelk ook maar ze starten ook met het drinken van water zij het niet van harte. Ze spelen buiten, graven, rennen en zijn een stuk actiever deze week. Het is heerlijk weer dus mazzel want kou en tocht is niet goed voor de pups. Dan gaan ze wel buiten spelen om te spelen maar slapen weer binnen. Binnen starten ze met benchtraining wat sommigen niet zo leuk vinden en lang janken maar ja, het heet dan ook ’training’  nietwaar. De pups eten heel snel en eigenlijk is elke maaltijd een gevecht omdat vooral de reuen alles van elkaar willen opeten en drinken. Ook al krijgen ze aparte bakjes, dan nog zijn ze is vecht modus met eten. Ws omdat er nog 13 anderen je eten kunnen opeten en daarnaast blijft het een Ridgeback. Bij ons thuis eten alle vier teven nog steeds alsof het hun laatste maaltijd is. In deze week komt er bezoek wat leuk is maar met mate want pups moeten veel slapen, nog heel lang. De pups krijgen nu ook in de nacht geen voeding meer, wat een opluchting voor de fokkers is. Eigenlijk per ongeluk want we hadden ons verslapen en werden niet 1 uur s’nachts wakker maar 5 uur. Dikke schrik dus en als we naar beneden rennen liggen ze allemaal nog te slapen…. Nou ja, nu slapen we dus eindelijk weer een volledige nacht, dat scheelt. We hebben al onze energie nodig voor overdag. Volgende week komt de chipper al van de Raad van Beheer mooi op tijd dus. 

Week 6

In de afgelopen week zijn de pups gechipt plus DNA afname door de medewerkster van de Raad van Beheer en daarnaast hebben ze veel bezoek gehad van toekomstige pup eigenaren. Overdag zijn ze vooral buiten maar bij koud, nat weer spelen ze in de schuur. In de nacht slapen ze goed en lang door, gelukkig maar. In het midden van deze week wegen de pups tussen de 4 en 4,5 kilo dus al aardig zwaar. Ze eten en drinken goed allemaal. De eigen karakters worden duidelijk zichtbaar en daar zit altijd wel variatie is. De ene is luid en fel, niet bang om met broers en zussen te stoeien. Andere pups houden zich meer afzijdig. Sommigen kijken vanaf een afstandje terwijl anderen zich altijd met enthusiasme in het gedruis gooien. Allemaal houden ze van knuffels en kwispelen ze als ze mensen zien dus fantastisch. Sommige pups zijn wat dominant en sommigen hebben behoorlijke buitdrift als we de pens staafjes geven en ook weer afnemen. Allemaal prima, als de toekomstige baasjes maar weten wat voor karakter zij in huis krijgen en met die eigenschappen aan de slag gaan. Pas na onze 8 weken als fokker worden al deze mooie en lieve pups ook in de jaren erna zelfstandige, zekere en goed luisterende RR. Ze hebben allemaal veel liefde en een duidelijke/zekere baas nodig. Vader Vard is deze week Internationaal Kampioen geworden dus super, als fokker hoop ik dat een aantal van deze pups ook weer naar de show gaan en deze mooie bloedlijnen worden voortgezet. Aan het einde van deze week hebben de nieuwe baasjes ook gehoord welke pup bij hun komt wonen, altijd een spannend moment. Welke pup ook uit huis gaat, we zijn trots op allemaal en hopen dat ze een mooi leven krijgen.

Week 7

De tijd vliegt deze laatste paar weken. De pups zijn deze week ingeënt en gezond verklaard door de dierenarts. Ze waren super relaxed bij de DA en we waren meer dan tevreden over het bezoek. Na afloop waren ze flink moe en gingen samen onder de tafel van de DA in de zon slapen. Hun eerste autoritje was zeer geslaagd en ik vind dit een rustig nest. Ook in de auto geen schreeuwers, natuurlijk vind de ene het spannender dan de ander maar dat is prima. Daarom socialiseren we en kijken we welke pups wat spannend vinden. Deze week hebben ze vooral buiten gespeeld, het bleef heerlijk weer. Pas aan het einde van de week regen en kouder dus de schuur in om te spelen en slapen. In de regen lopen vinden ze niet fijn en rennen dan heel snel terug onder het afdakje. Alle pups eten nu in de ochtend na het ontbijt een pens staafje. Dat is natuurlijk wel een beetje rivaliteit, zeker onder de pups met buitdrift. In de ochtend krijgen ze ook de stofzuiger op bezoek en hun favouriete CD van Mariah Carey staat op, back to the 80’s. Of de baasjes na 8 weken nog steeds gek zijn op Mariah Carey is de vraag. In de nacht slapen ze in huis in de werpkist en dat gaat erg goed. Om 20 uur krijgen ze hun laatste maaltijd en dan slapen ze rond 21 uur. Pas rond 6 uur krijgen ze weer ontbijt en in de werpkist is een mooie scheiding tussen slaapgedeelte en plas/poepgedeelte. Ondanks het grote aantal ben ik erg blij met de rust in dit nest, vader Vard zijn temperament heeft zeker invloed. Belangrijk in deze week was de nestinventarisatie van de rrcn, de pups worden gecontroleerd op DM, gebit, staarten, of ballen reutjes aanwezig zijn, ridge/kroontjes, wit en in het algemeen op hun gewicht en gezondheid alsmede ook hoe moeder Kaluga het doet. En of de fokker alles een beetje op orde heeft natuurlijk. We zijn erg blij dat alle pups gezond zijn! Aan het einde van deze week is de fotoshoot gedaan, binnen dit keer opnieuw met Jan Wiersma. Foto’s volgens later. Nog een week en dan gaan de eersten alweer uit huis, dan gaan ze echt verder socialiseren en met de nieuwe baasjes volop knuffelen, daar kijken ze allemaal naar uit!

Week 8

De laatste week met alle 14 pups samen voordat iedereen naar het eigen gezin en baasje gaat. Daarmee ook einde van het avontuur met Kaluga haar eerste nestje. Als afsluiting gaan we met zijn allen naar de ‘ puppy playground’ in Sebaldeburen. Super was dat. En daarna afscheid nemen echter een hoop pups wonen ook in het Noorden dus die zullen we nog regelmatig zien. Reutje paars (Zorro) blijft nog even tot we een geschikt baasje vinden. Hij kan mooi bij Jack (bruin) blijven als de baas overdag aan het werk is. We zijn super trots op al deze mooie en lieve pups en zeker trots op alle fantastische gezinnen waar we in de toekomst nog veel contact mee zullen hebben.